Harmoniumrecital Dirk Luijmes

Harmoniumvirtuoos Dirk Luijmes stelde een programma samen met werken van Wagner, Liszt en Bruckner. Het belooft een muzikale kleurendoos, want het harmonium is een magisch instrument, dat uitermate geschikt is voor veelzijdige bewerkingen van orkestwerken.

Locatie

Nebokerk

Data en tijden

zaterdag: 16.00-17.00
Toegang: €15,-

Meer informatie

Programma
Liszt Am Grabe Richard Wagners
Bruckner Episoden aus Symphonie: nr III (“Wagner-Symphonie”) (arr. S. Karg-Elert)
Episoden aus Symphonie VII: Scherzo (arr. S. Karg-Elert)
Wagner Vorspiel und Liebestod uit: Tristan und Isolde. (arr. Karg-Elert)
Liszt Präludium und Fuge über den Namen Bach (arr. D. Luijmes)

Deelnemers

Dirk Luijmes

Na zijn conservatoriumopleiding (orgel, klavecimbel, kerkmuziek) en universiteitsstudie (muziekwetenschap) is Dirk Luijmes op diverse terreinen in de muziekwereld actief. Hij won prijzen bij verschillende (inter)nationale orgelconcoursen – waaronder de European Organ Improvisation Competition. De laatste decennia profileert Dirk zich onder meer als professioneel harmoniumspeler; door het vakblad Luister werd hij inmiddels tot ‘de Harmoniumspeler des Vaderlands’ gedoopt. Meer dan vijfentwintig componisten onder wie Willem Breuker, Daan Manneke en Guus Janssen) schreven werken voor hem.

Na zijn conservatoriumopleiding (orgel, klavecimbel, kerkmuziek) en universiteitsstudie (muziekwetenschap) is Dirk Luijmes op diverse terreinen in de muziekwereld actief. Hij won prijzen bij verschillende (inter)nationale orgelconcoursen – waaronder de European Organ Improvisation Competition. De laatste decennia profileert Dirk zich onder meer als professioneel harmoniumspeler; door het vakblad Luister werd hij inmiddels tot ‘de Harmoniumspeler des Vaderlands’ gedoopt. Meer dan vijfentwintig componisten onder wie Willem Breuker, Daan Manneke en Guus Janssen) schreven werken voor hem. Als uitvoerend musicus trad hij op van New York tot Vilnius (Litouwen) en van Santiago de Chile tot Bergen (Noorwegen). Zo was hij te horen met het Koninklijk Concertgebouworkest, het RIAS Kammerchor, het Nederlands Kamerkoor, en ensembles als Amsterdam Sinfonietta, het ASKO-Schönberg Ensemble, Oxalys en Het Collectief.
Luijmes was te beluisteren op toonaangevende podia als het Concertgebouw te Amsterdam, de Musikverein in Wenen en Teatro Colon (Buenos Aires). In 2010 verzorgde hij in Carnegie Hall (New York) de Amerikaanse première van het voor hem geschreven First Harmonium Concerto van Martijn Padding, begeleid door het ASKO-Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw.
Luijmes is artistiek leider van Stichting Longen en Tongen, werkt als tekstschrijver (voor het Concertgebouw) was jaren actief als radiomaker (bij de NCRV en IKON). Daarnaast nam hij diverse cd’s op, o.a. met een door hem ontdekte suite van Froberger. In het voorjaar 2019 bracht hij bij Quintone zijn 4-cdbox Harmonium Atlas uit, die in de Volkskrant 5 sterren kreeg en door Luister met een 10 werd bekroond. In het najaar van 2019 hield hij met succes Paddings Clavichordconcert “This is a loud world” ten doop. In 2021 publiceerde hij een boek over Bachs Mattheuspassie: “O lamm kottes oensjoeldiek”.