Programma

Alle dagen hebben hetzelfde programma dat loopt van 14.00 tot 21.30 uur. Op zondag begint het festival om 11.00 uur en eindigt om 18.30 uur.
Op zaterdag is een extra onderdeel toegevoegd, het harmonium solorecital door Dirk Luijmes in de Nebokerk. De masterclasses met Eva-Maria Westbroek vinden plaats op donderdag, vrijdag en zaterdag met een presentatieconcert op zondag. De audiotour met Arnon Grunberg en de 'Silent Disco' lopen de hele dag door en zijn gratis.
Bekijk hier het volledige schema per dag.

Opera

Opera

Parsifal, acte 3
Het schitterende decor van de Cenakelkerk en de geestige regie maken deze Parsifal, acte 3 een belevenis voor zowel Wagner-beginners als voor doorgewinterde operaliefhebbers. In de kleine bezetting voor piano, harmonium, synthesizer, klokken en basgitaar kunt u zich helemaal onderdompelen in de bedwelmende muziek. Tenor Frank van Aken vertolkte rollen van Wagner op de grote wereldpodia, en tijdens deze Wagner4daagse kunt u hem beluisteren als Parsifal.

Cenakelkerk

do/vr/za: 20.00-21.30
zo: 17.00-18.30

Toegang: €35,-

Audiowandeling

Audiowandeling

Auteur Arnon Grunberg sprak met festival-initiatiefnemer Marc Pantus. Samen nemen ze u mee op een audiowandeling langs iconische plekken in het Museumpark Orientalis en het Begraafpark. Onderweg vertelt Arnon over uiteenlopende onderwerpen, zoals het antisemitisme van Wagner en Wagner als schrijver, maar vooral over het thema van de opera Parsifal: het lijden en de verlossing.

Ophalen bij de kassa van het Museum, wandelen door Museumpark Orientalis en Begraafpark Heilig Landstichting

do/vr/za/zo: Doorlopend.

Toegang: Gratis voor tickethouders en museumbezoekers.

Masterclass Eva-Maria Westbroek

Masterclass Eva-Maria Westbroek

Wereldbefaamde sopraan Eva-Maria Westbroek vertolkte Wagner op podia van Bayreuth tot New York en Milaan – tijdens deze Wagner4daagse krijgen zes zangers de kans om met haar te werken. En u krijgt de kans een kijkje in de keuken te nemen, waar gewerkt wordt aan operarepertoire van verschillende componisten.

Op zondag 13 augustus 13.00 uur is er een presentatieconcert in de Cenakelkerk.

https://wagner4daagse.nl/programma/presentatieconcert-masterclass-eva-maria-westbroek/

Piet Gerritszaal

do/vr/za: 14.00-17.00

Toegang: €10,-

Cosima bij Pilatus

Cosima bij Pilatus

De jonge blazers van het Cosima Koperkwintet spelen werken van Wagner en Mendelssohn op de binnenplaats van het Paleis van Pilatus: een prachtige plek voor een openluchtconcert. Het programma wordt gelardeerd met fragmenten uit de dagboeken van Cosima Wagner, minnares en later vrouw van Richard Wagner. De teksten worden gesproken door deelnemers aan de masterclass van Eva-Maria Westbroek.

Binnenplaats Paleis van Pilatus, Museumpark Orientalis

do/vr/za: 18.00-18.45
zo: 15.00-15.45

Toegang: €10,-

Balkonscène

Balkonscène

Net als tijdens de Bayreuther Festspiele kondigt vanaf het balkon (in ons geval het balkon van de Cenakelkerk) een fanfare de aanvang van de opera aan. Deze editie van de Wagner4daagse is dat Parsifal, acte 3.

Cenakelkerk

do/vr/za: 19.45
zo: 16.45

Toegang: gratis

Harmoniumrecital Dirk Luijmes

Harmoniumrecital Dirk Luijmes

Harmoniumvirtuoos Dirk Luijmes stelde een programma samen met werken van Wagner, Liszt en Bruckner. Het belooft een muzikale kleurendoos, want het harmonium is een magisch instrument, dat uitermate geschikt is voor veelzijdige bewerkingen van orkestwerken.

Nebokerk

zaterdag: 16.00-17.00
Toegang: €15,-

Minnesang

Minnesang

In de sfeervolle synagoge luistert u naar muziek van de Minnesänger. Kunstenaar, performer en middeleeuwenspecialist Tis Kaoru Zamler-Carhart vertelt u over de kunst van de middeleeuwse minnezang. Ook vertelt Tis delen uit Parzival, de sage die rond 1200 geschreven werd door Wolfram von Eschenbach. Wagner baseerde zijn opera Parsifal onder meer op dit gedicht.

locatie: Beth Juda - Synagoge, Museumpark Orientalis

do/vr/za: 15.00-15.45 en 17.00-17.45
zo: 12.00-12.45 en 14.00-14.45

Toegangsprijs: €10,-

‘Silent Disco’ Felix Mottl in de woestijn

‘Silent Disco’ Felix Mottl in de woestijn

Op een beschutte plek in de woestijn luistert u in alle rust naar de onthaastende opnames van Felix Mottl. Mottl dirigeerde de allereerste Ring der Nibelungen, en speelde in 1907 een reeks stukken van Wagner in voor de pianola, zodat die we vandaag nog steeds kunnen beluisteren. Neem plaats in een gemakkelijke stoel, zet een koptelefoon op – en u kunt Wagner bijna aanraken.

Woestijn, Museumpark Orientalis

do/vr/za/zo: Doorlopend
Toegang: Gratis voor tickethouders en museumbezoekers.

Masterclass Eva-Maria Westbroek Presentatieconcert

Masterclass Eva-Maria Westbroek Presentatieconcert

Voor dit concert zijn vandaag alleen nog kaarten aan de zaal te koop.

Zes zangers werkten tijdens de Wagner4daagse met wereldster Eva-Maria Westbroek aan operarepertoire – vandaag presenteren zij zich in de Cenakelkerk. Tussen de optredens van de jonge zangers gaat Marc Pantus met Eva-Maria in gesprek over de specifieke eisen die Wagner stelt aan de zangers en over haar ervaringen als zangeres in het zwaardere vak. Het concert bevat uiteraard vocale hoogtepunten van Richard Wagner maar ook Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Arrigo Boito en Alban Berg komen aan bod.

Cenakelkerk

Zo: 13.00-14.00 uur
Toegang: €17,50